4 tips när du skriver sms på mobilen

Mobiltelefoner är numera utrustade med en mängd olika funktioner. En sådan funktion är möjligheten att skicka sms till personer som inte är fysiskt närvarande. Även om det kan vara ett snabbt och enkelt sätt att kommunicera kan man tänka sig för hur man skriver när man ska skicka sms.

Visste du att det skickas över 50 miljarder sms varje månad? Det motsvarar mer än 200 miljoner textmeddelanden som skickas varje timme.

Människor har många anledningar till att skicka ett textmeddelande, allt från en enkel hälsning till att fråga vad klockan är eller att berätta något som inte kan berättas i telefon. Oavsett vad som är orsaken till att du skickar ett sms, får du här några tips om hur du bör skriva dina sms:

1 Skriv i klartext

Många människor använder förkortningar när man skriver sms vilket kan göra det svårt att läsa texter. Att använda sms är kanske inte det bästa sättet att kommunicera om du vill att någon ska förstå vad du säger tydligt. Även om du inte är säker på vad du ska göra, gör ditt bästa för att skriva med fullständiga meningar och korrekt grammatik.

2. Var specifik

Folk har inte alltid tid eller tålamod för något vagt när de får ett sms från någon annan. Om du har något viktigt att berätta för någon, se till att du slipper bli generad om du har något viktigt att berätta för någonse till att du inte blir generad genom att skriva det specifikt och tydligt. Om det finns en ny utveckling eller något som gör ditt meddelande mer brådskande, säg det i texten för att se till att de läser det direkt i stället för att vänta till senare.

3. Var hänsynsfull

Det spelar ingen roll vem du skickar ett sms till: om du bryr dig om personen, det ska vara respektfullt. Det är inte fel att använda förkortningar eller smilies i dina texter, men det är inte heller fel att skriva ut vad du menar. Om du kommunicerar något som kan betraktas som negativt eller sårande, särskilt om personen har gjort något för att förhindra den typen av beteende i framtiden, är det ibland bättre att ringa i stället då ett sms kan vara begränsat som tex i antal tecken.

4. Använd emojis för att uttrycka dig

Precis som i alla textbaserade konversationer är emojis ett sätt att uttrycka sig och visa hur du känner för det du säger eller skriver. Även om smilies kan vara löjliga eller irriterande kan de också göra ett meddelande roligare och mer spännande när de används på rätt sätt, eftersom det är tydligt hur smilys används och de flesta förstår innebörden då en bild säger mer än tusen ord.